Ik vind mezelf...
Ik vind mezelf...
 
paragnost_jan_c_van_der_heide.jpg
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. Het woord ‘Nieuwsbrief’ is misschien wat te groot uitgedrukt, de inhoud is meestal een enkel bemoedigend woord, een spreuk of een daghoroscoop.
Standen zon en maan
Kreeft
Zon in Kreeft
13 Graden
Schorpioen
Maan in Schorpioen
5 Graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan T.K. te H.: Ik kom met een ongebruikelijke geschiedenis. Omdat jou alles gevraagd wordt doe ik dat ook maar...

T.K. te H.: Ik kom met een ongebruikelijke geschiedenis. Omdat jou alles gevraagd wordt doe ik dat ook maar...

AddThis Social Bookmark Button

Beste Jan,

Ik kom met een ongebruikelijke geschiedenis. Omdat jou alles gevraagd wordt doe ik dat ook maar. Ik heb wel moeite om het te schrijven, het gaat eigenlijk over dat de bedrieger zelf wordt bedrogen. Laat ik maar van wal steken. Ik ben twintig jaar getrouwd geweest. Tijdens het huwelijk heb ik steeds vriendinnen gehad, op de één of andere manier kon ik geen weerstand eraan bieden. Ik beloofde mijn vrouw steeds beterschap en ze geloofde me dan. Op het laatst kon mijn vrouw er niet meer tegen. Ik bleef soms nachten weg. Mijn vrouw zat steeds op me te wachten. Ze werd er bijna zenuwziek van. Uiteindelijk wilde ze van mij scheiden. Ik legde mij er bij neer. We zijn gescheiden. 

De vriendin die ik toen had, bleek mij twee jaar bedrogen te hebben. Ontdekte ik later. Ze had in het geniep nog een andere vriend waarmee ze zelfs geregeld een paar dagen op vakantie ging. Dan moest ze zogenaamd tot rust komen, maar zat daar mooi met die andere vriend. Ik ben zo verschrikkelijk kwaad geweest. Razend was ik. Mijn wereld stortte in. Ik ging toen denken wat ik mijn ex-vrouw allemaal heb aan gedaan. De jaren dat ik zelf vriendinnen had tijdens het huwelijk en haar bedroog. Ik heb zo’n verschrikkelijke spijt, mijn ogen zijn nu pas open gegaan nadat ik het zelf heb meegemaakt. Mijn vrouw en ik geven nog om elkaar. Ik zou alles willen goed maken wat ik haar heb aangedaan. Ik zou zelfs weer met haar willen hertrouwen. Maar mijn vrouw wil daar niks van weten. Ze wil absoluut nooit meer met me samenwonen laat staan hertrouwen. Maar ik ben zo veranderd, ik zou haar nooit meer verdriet doen door met een andere vrouw om te gaan. Zou relatietherapie in een dergelijk geval kunnen helpen? Ik heb er alles voor over om mijn vrouw terug te krijgen. Heb je als therapeut een advies voor me? Hoe moet ik het doen om het weer goed te maken? Ik kijk naar je antwoord uit, hopelijk mag ik iets van je horen. 

Met vriendelijke groeten, 

T. K. te H.

 

Antwoord

Beste T.,

Met een vorm van voorzichtig medeleven heb ik je vraag gelezen over ‘de bedrieger bedrogen’. Gelukkig dat je geheel nieuwe levensinzichten hebt gekregen. Op zich zelf een heel positieve zaak. Maar het antwoord op je vraag heeft je ex-vrouw al gegeven. Ze wil volgens haar woorden: ‘absoluut nooit meer met je samenwonen of hertrouwen’. Sommige mensen zijn door een te groot verdriet heen gegaan en hebben voor zich zelf leren kiezen. En dat kunnen we alleen maar respecteren. Twintig jaar lang heeft je vrouw je kansen gegeven om je leven te beteren. Op een gegeven ogenblik is de koek op, sluit een echtgeno(o)t(e) het boek... Dus waarom relatietherapie? Als we het over een relatie hebben, praten we over twee mensen. En als één van de twee echt niet (meer) wil, is het duidelijk over. Nogmaals, een mens zal zich daarbij neer moeten leggen. Zonder bijbedoelingen zou je je ex-vrouw kunnen vragen of ze je het leed dat je haar hebt aangedaan wilt vergeven. Alhoewel dat voor je ex-vrouw ongetwijfeld heel moeilijk zal zijn. Maar het is altijd te proberen.

Gezien je eigen ervaring van ‘bedrogen worden’ kan je mogelijk een nieuwe vriendin in de toekomst op monogame wijze erg gelukkig maken. En wel gezien je totaal veranderde levensinstelling.

In de tientallen jaren dat ik nu therapeut ben, heb ik nog nooit zegeningen gezien van ‘een ander in het geheim’ naast het huwelijk of in een relatie. Meestal is het de basis voor een komende ruïne... Ik ben bepaald geen zedenpreker maar een ‘verborgen liefde’ buiten het huwelijk/relatie? Het ‘werkt’ niet! Er kunnen ‘puinhopen’ door ontstaan. Waarbij meestal de kinderen de dupe worden...

In een relatie/ huwelijk is het enige dat ‘werkt’ goud eerlijk naar elkaar zijn (of worden). Een mens kan altijd verliefd op een ander worden. Dat kan. Zoiets is menselijk. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ‘iets’ met die verliefdheid moet doen. ‘Harten mogen versmelten, maar lichamen niet’. Als dat wel gebeurt is het meestal het begin van grote narigheid. Een dubbelleven er op na houden? Het levert voor de vele betrokkenen dikwijls tranen op... of onherstelbare, psychische schade. Zoals in jouw geval beste T. En laten we eerlijk zijn, jouw ex-vrouw heeft erg veel geduld gehad om nog iets van het huwelijk te maken. Jij bent ‘slechts’ twee jaar bedrogen door je vriendin en bent al helemaal van slag. Je ex-vrouw leed tien maal zo lang in tijdsduur. Ik kan me voorstellen dat je het lijden, onmacht, frustratie en verdriet van je ex-vrouw nu goed begrijpt. Maar helaas beste T. voor sommige dingen in het leven is het tot inkeer komen soms een beetje te laat. Ik heb je ex-vrouw natuurlijk niet gesproken. Ken haar mening en gevoelens niet uit eerste hand. Ik moet afgaan op hetgeen jij mij vertelt en schrijft. Een geheel uitgebalanceerd oordeel kan ik dus in wezen niet geven... De wonderen zijn immers de wereld niet uit. Maar ik zou er in principe maar van uit gaan dat ‘een wonder’ dit keer je deur voorbij zal gaan. Je ex-vrouw lijkt me duidelijk in haar mening en opstelling. Geen herkansing.

Ik wil zeker niet besluiten zonder een positief einde. Je opgedane wijsheid zal je ongetwijfeld, zoals gezegd, voor een nieuwe relatie kunnen gebruiken. 

Met vriendelijke groeten,

Jan C. van der Heide
Hypnotherapeut en paragnost

 

SPREUK VAN DE MAAND

De kunst van leven is je realiseren dat anderen onder veel moeilijkere omstandigheden volhielden...

(Bron: De kunst van leven is..., door: Jan C. van der Heide)

 
Wie is online
We hebben 200 gasten online
Muziek aan/uit

There seems to be an error with the player !

Radio Paravaria