Ik ben altijd vriendelijk naar een ander...
Ik ben altijd vriendelijk naar een ander...
 
paragnost_jan_c_van_der_heide.jpg
E-mail / nieuwsbrief
Periodiek kunt u na inschrijving, een ‘Nieuwsbrief’ ontvangen. Het woord ‘Nieuwsbrief’ is misschien wat te groot uitgedrukt, de inhoud is meestal een enkel bemoedigend woord, een spreuk of een daghoroscoop.
Standen zon en maan
Tweelingen
Zon in Tweelingen
13 Graden
Weegschaal
Maan in Weegschaal
12 Graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud
Aantal bezoekers:
Home Vragen aan Jan L.V. te O.: Ik ben slechtziend, een heel nare handicap. Ik wil je het volgende voorleggen. Af en toe koop ik een kraslot van de Nederlandse Krasloterij...

L.V. te O.: Ik ben slechtziend, een heel nare handicap. Ik wil je het volgende voorleggen. Af en toe koop ik een kraslot van de Nederlandse Krasloterij...

AddThis Social Bookmark Button

KRASLOT GOLD

PSYCHOLOGIE ACHTER HET FLAPPEN KRASSEN

In mijn rubriek ‘Vragen aan Jan’ krijg ik brieven/ mails over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld de volgende vraag:

Beste Jan,

Ik ben slechtziend, een heel nare handicap. Ik wil je het volgende voorleggen. Af en toe koop ik een kraslot van de Nederlandse Krasloterij. De laatste keer het kraslot flappenkrassen gold. Als je het vakje hebt open gekrast komen er zes getallen te voorschijn. Die getallen staan kriskras door elkaar, de nullen van de bedragen staan vlak bij elkaar. Door mijn niet zo goede zicht kan je de getallen niet zo goed onderscheiden. Vooral ook omdat de nullen zo dicht bij elkaar staan. En je kan ook een auto winnen. Je moet de merknaam, de letters van die auto sparen. Maar nu lijken de D en O heel erg op elkaar. Zou hier allemaal psychologie achter zitten? De getallen kriskras verspreid over het open gekraste vlakje, de nullen zo dicht bij elkaar. Slecht en niet goed zichtbaar gedrukt. Veel mensen kunnen volgens mij niet zien dat ze een prijs hebben gewonnen. En omdat jij het nodige van psychologie afweet kan je mijn vraag misschien beantwoorden.

Hopelijk wil je mijn brief behandelen.

Hartelijke groeten,

L. V. te O.

 

Antwoord

 

Beste O., 

Om je vraag te kunnen beantwoorden heb ik zelf twee krasloten ‘Flappen krassen Gold’ aangeschaft. En begrijp de vragen in je brief. Vluchtig bekeken lijkt de O erg op de D van de te winnen auto. De letters van de merknaam die je eerst bij elkaar moet sparen om in aanmerking voor de auto te komen.

De te winnen bedragen staan inderdaad rommelig in het open gekraste vak, en de nullen zijn dicht opeen gepakt. Al is iemand niet slechtziend dan is het heel goed mogelijk dat een prijswinnend kraslot, snel ‘bekeken’ door de krasser wordt weggegooid. Terwijl er wèl een prijs op is gevallen. De drie bedragen die gelijk moeten zijn worden namelijk niet snel herkend in het ‘zoekprentje’. Gezien de rommelige situering op het open gekraste veldje. Met andere woorden, vele kraslotprijzen worden niet verzilverd. En of daar een psychologie achter zit? Een kraslot kan op twee manieren worden ontworpen: a) de bedragen zijn ordelijk glashelder vet afgedrukt en goed waarneembaar b) de bedragen worden onduidelijk dun, dicht op elkaar afgedrukt en rommelig door elkaar heen gezet. Soms wordt daardoor niet eens het hele vakje open gekrast, omdat je niet precies weet waar de bedragen staan. De psychologie van ‘het zien en waarnemen’ is een belangrijke factor evenals de krasloterij winst! Maar je klachten kan je het beste deponeren bij ‘De Nederlandse Krasloterij’. Het adres staat achter op het kraslot. Om die tekst te kunnen lezen adviseer ik je wel eerst een vergrootglas aan te schaffen. Trouwens de voorkant van het kraslot kan je ook beter ‘bestuderen’ met hetzelfde vergrootglas. Eén troost voor jou, dat met vergrootglas lezen geldt zowel voor slecht- als goedzienden.

Eén ding is volgens mij zeker beste L., ondanks je slechte ogen ‘zie’ je volgens mij de zaken erg scherp. ‘De psychologie achter het flappen kraslot gold’. Door je opmerkingsgave heb je naar mijn inzicht al een prijs gewonnen. En mag je doorgaan voor de koelkast.... Nee. Even serieus. Ik ben benieuwd wat De Nederlandse Krasloterij je gaat antwoorden. Wil je me op de hoogte houden! En misschien kan je voortaan beter een vijfje bij de Nederlandse Staatsloterij aanschaffen. Daar is het tenminste helder gedrukt of je een prijs hebt of niet. En kan het vergrootglas voortaan worden gebruikt bij een postzegelverzameling in plaats voor het bestuderen van het kraslot Gold. 

Hartelijke groetjes, 

Jan C. van der Heide

 
Wie is online
We hebben 166 gasten online
Muziek aan/uit

There seems to be an error with the player !

Radio Paravaria